Home
Fenomén jménem DUKÁTY SV. VÁCLAVA neboli SVATOVÁCLAVSKÉ DUKÁTY
Středa, 26 Únor 2014 18:10

Historie dukátu a zákon

Svatováclavský dukát je pamětní mince, která byla ražena od roku 1923. V první emisi bylo prvních tisíc kusů číslováno. Svatováclavský dukát byl ražen v nominálech jeden, dva, pět a deset. Navázal na ražbu českého dukátu.

Československé dukáty, tzv. svatováclavské, byly raženy ve čtyřech provedeních z dukátového zlata (0,986). Razily se v Československu v letech: 1923 až 1939 a 1951.

Zákonem z roku 1923 byla striktně stanovena ražba prvních zlatých mincí Československé republiky. Bylo přesně ustanoveno, že československý dukát bude obchodní mincí raženou v historických parametrech hmotnosti a ryzosti. To znamenalo, že zákon tehdy přesně stanovil technické vlastnosti dukátu i dvoudukátu včetně motivu sv. Václava.

Mincovna v Kremnici

Historická mincovna v Kremnici začala razit dukáty v roce 1923. Prvních tisíc kusů bylo číslovaných. Další série těchto mincí o průměru kolem dvou centimetrů byly raženy v nákladech několik desítek tisíc ročně, a to až do roku 1936. Jejich sběratelská hodnota je proto podstatně nižší. Dále byly raženy dvoudukáty, pětidukáty a největším nominálem byly desetidukáty. V letech 1937 až 38 bylo vyraženo jenom několik desítek kusů těchto mincí, a proto jsou sběratelsky velice ceněny. Roku 1939 byly vyraženy už pouze jednodukáty.

Vždy součástí měny

Všechny svatováclavské dukáty byly oficiální součástí měnového systému, i když se jednalo o takzvané obchodní mince, které sloužily k ukládání úspor obyvatelstva do zlata. Dukáty se užívaly jako dárek nejbližším, často dobře posloužily našim emigrantům překonat počáteční období v cizí zemi. Ve snaze vyrovnat se první republice byla ražba původních svatováclavských dukátů obnovena komunisty v roce 1951. Jen kvůli propagandě však bylo vydáno pouze několik set kusů dukátů. Svatováclavské dukáty se v době první republiky prodávaly za 100 korun.

Symbol státnosti

Svatováclavský dukát měl rovněž symbolický význam – byl připomínkou pevnosti měny mladé Československé republiky. Autory výtvarných návrhů byli profesor Otakar Španiel a Jaroslav Benda. Jeho definitivní podobu schválil na nemocničním lůžku (těsně předtím, než podlehl atentátu) tehdejší ministr financí Alois Rašín.

Svatý Václav

Panovník svatý Václav byl a je po celou dobu českých dějin hlavním symbolem české státnosti. Zvláště to platilo za vlády císaře Karla IV. – ten sám považoval knížete Václava za garanta českého státu (svatováclavská koruna, země koruny svatováclavské). Byl též autorem legend o něm. Úcta ke knížeti Václavovi trvala nepřetržitě až do protireformace. Také husité si neobyčejně vážili Václavovy osobnosti; podobně jako oni i sv. Václav přijímal podobojí a byl příkladem křesťanského vládce a bojovníka. V době vlády Václava III. byly bohoslužby slouženy ve slovanském jazyce. S největší pravděpodobností v Praze obleželé křižáky vznikla pátá sloka Svatováclavského chorálu, kdy je kníže vyzýváno, aby nedalo zahynouti nám, ni budoucím. Svatováclavská, husitská a obrozenecká tradice se stávají základem, na němž stavěly emancipační snahy českého národa v 19. století i v době zápasu o samostatný stát. Svatováclavská spolu s cyrilometodějskou tradicí měly velký význam v českém (a později československém) zahraničním vojsku za prvé světové války, zejména na Rusi.

1000 leté výročí umrtí sv. Václava

V roce 1929 u příležitosti 1000. výročí úmrtí vévody Václava bylo rozhodnuto zákonem o další ražbě pěti a desetidukátů. V ražbě dukátů se pokračovalo až do roku 1938 v mincovně v Kremnici. Se vznikem Slovenského štátu byla ražba přerušena. Ražba svatováclavských dukátů byla nově obnovena až v roce 1951. Bylo vyraženo ale jen omezené množství mincí, především pro účely zahraničního obchodu. Když byl stávající zákon o ražbě československých dukátů zrušen, záhy byl vydán nový.

Ročník 1968 a 1973

Existuje svatováclavský dukát s ročníkem 1968, který byl vyražen k 50. výročí Československé republiky a ročník 1973 - k miléniu pražského biskupství. Obě ražby se nejspíše uskutečnily v zahraničí. Místo vzniku a počet dukátů, které byly vyraženy, bohužel nejsou dostatečně známy, některé zdroje uvádí počet 100 kusů od každého ročníku.

Ročník 2014

Ražbu realizovala Mincovna Kremnica, v omezeném nákladu: 1 Dukát - 300 kusů, 2 Dukát - 150 kusů, 5 Dukát - 120 kusů a 10 Dukát po 100 kusech. K výrobě byla použita razidla vyrobená podle původních předloh pro svatováclavské dukáty. Existují rovněž dvě sady zkouškových odražků, které mají např. jiné vroubkování a rozdílné číslice oproti ostatním.

* Dukát zobrazuje sv. Václava a českého lva: průměr: 19,75 mm; hmotnost: 3,491 g; ryzost zlata 986/1000; okraj je jemně vroubkovaný.

* Dvoudukát zobrazuje sv. Václava a českého lva: průměr: 25 mm; hmotnost: 6,982 g; ryzost zlata 986/1000; okraj je jemně vroubkovaný.

* Pětidukát zobrazuje sv. Václava na koni a českého lva: průměr: 34 mm; hmotnost: 17,455 g; ryzost zlata 986/1000; okraj je jemně vroubkovaný.

* Desetidukát zobrazuje sv. Václava na koni a českého lva: průměr: 42 mm; hmotnost: 34,909 g; ryzost zlata 986/1000; okraj je jemně vroubkovaný.

Na stránkách www.vykupminci.cz vykupujeme tyto dukáty za nejlepší možné ceny.

 

Kontakt

Numismatika Šůcha
+420 774 130 384
info@vykupminci.cz




© Numismatika Šůcha 2014, e-mail: info@vykupminci.cz, tel.: +420 774 130 384