Home
Raritní dukáty Ferdinanda III.
Úterý, 28 Leden 2014 16:53

Mince a jejich hodnota

Z českých zemí pochází mnoho vzácností, mězi ně rozhodně patří také mince. Nejvzácnější jsou ty, kterých bylo vyraženo minimum a jsou perfektně zachovalé. Mezi nejznámější patří české dukáty.

40dukát Ferdinanda III.

 

Mezi rarity určitě patří 40dukát Ferdinanda III. Dukát je vzácný především tím, že nebyl platidlem, nýbrž reprezentativní ražbou přisuzovanou zřejmě k uzdravení panovníka od černých neštovic, což bylo v tehdejší době posuzováno stejně jako zázrak.

Tyto reprezentativní ražby čítají jen několik málo kusů.

100dukát Ferdinanda III.

Ve sbírkách Národního muzea v Praze se nachází dokonce i stodukát Ferdinanda III. Ten se čítá mezi vůbec nejvzácnější mince světa. V současné době se ví asi o šesti exemplářích stodukátu Ferdinanda III.

Stanovení ceny

Není to obsah zlata, co činí jedno z našich platidel tak cenným. Dukáty Ferdinanda III. nemají ovšem tak vysokou hodnotu ani kvůli jejich stáří – i když i to hraje svoji roli. Hodnotu dukátů Ferdinanda III. (a vůbec všeobecně hodnotu vzácností) vytváří ochota investorů platit za ně. Nejlepším dokladem našich slov budiž příklad dražby: naše nejdražší česká mince, resp. mince z našeho území, byla vydražena v roce 2012 na aukci v Německu za deset a půl milionu korun. Přitom obsah zlata odpovídá hodnotě sto tisíc korun. Jde o 40dukát Ferdinanda III. z roku 1629 z mincovny Praha. Dukát, který váží úctyhodných 140 gramů, skončil v rukách švýcarského sběratele a obchodníka.

Vývoj cen

S určitostí nelze odhadnout, kam až se může cena zlatých historických mincí vyšplhat. Neexistuje záruka, že jejich hodnota poroste. Vše záleží jen na kupní síle potenciálních zájemců. Na tom, kolik budou ochotni za tyto mince zaplatit. Faktem ovšem zůstává, že historické mince představují, společně se zlatem a drahými kameny jednu z nejlepších investic.

Naše služby: zkušenosti a profesionalita

Poskytujeme výkup zlata a stříbra, výkup mincí, medailí, bankovek a ostatního sběratelského materiálu. Vykupujeme i celé sbírky mincí, medailí a bankovek. Kvalifikovaně je oceníme a můžeme zajistit jejich následný prodej. Vedle bezplatného ocenění sběratelského materiálu nabízíme profesionální servis za předem stanovenou provizi. Neváhejte nás kontaktovat a využít našich služeb – poradíme Vám s vašimi investicemi, nezávazně vás seznámíme s nabídkou. Obchody - vždy diskrétně a za předem stanovených podmínek.

Numismatika Šůcha

www.vykupminci.cz

 

Kontakt

Numismatika Šůcha
+420 774 130 384
info@vykupminci.cz




© Numismatika Šůcha 2014, e-mail: info@vykupminci.cz, tel.: +420 774 130 384